Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » GDS projekt – en lådcykel med stödhjul

GDS projekt – en lådcykel med stödhjul

Det är viktigt att ha roligt och skapa minnen att titta tillbaka på när vi går genom dalgångar i livet. Vi bestämde därför att skapa ett projekt där vi bygger en helt fungerande motorcykel men med ett lådbilstänk.

Alla projekt behöver inte vara helt seriösa och detta var ett projekt som vi kände skulle lätta upp stämningen i gruppen. Det visade sig vara helt rätt och många skratt och några tårar senare är vi nu nära att kunna visa upp vår lådbilsmotorcykel. Det är ett projekt som tagit många timmar för gruppen men tillsammans har vi skapat något riktigt roligt.

Skissande och insamlande av material

Vi tog mycket inspiration från Tomas fantastiska hoj

För att projektet skulle bli bra började vi med att skissa på designen för den nya motorcykeln. Vi bestämde tidigt att det skulle bli en tvåhjuling men med stödhjul så att vem som helst skulle klara av att köra den. När vi hade idén klar för hur den skulle se ut började vi samla in material. Detta inkluderade cykelhjul, länkhjul, stödhjul och såväl som andra komponenter som används i vanliga motorcyklar. Det mesta kunde vi hitta på second hand och olika köp och säljsidor på nätet men vi köpte även in vissa detaljer. Vi hittade bland annat kvalitétshjul från Swede-Wheel som vi sen kom att använda som bakhjul och framhjul. En av medlemmarna i klubben har en 3d skrivare som gjorde att vi kunde skriva ut allt från små detaljer till skärmar och paneler. Materialet som vi har använt kom till oss på många olika sätt med andra.

Bygget av motorcykeln

När designen var bestämd och allt material fanns på plats började byggandet. Vi började med att sätta ihop alla komponenter vi hade ordnat. Nivån på projektet började som en lådbil från barndomen men som transformerats till en motorcykel. Vi nöjde oss aldrig med att sätta ihop några plankor med hjul på. Visst, vi valde bort växellådan men vi fick till och med in en enklare motor som gör att vi kan åka med den. Den är inte snabb så den är perfekt för barn som vill ha en spännande motorcykel med stödhjul.

Premiärturen med stödhjulen på

Stödhjulen är avtagbara men var givet på under premiärturen. Tomas grabb var ofta med när vi grejade med projektet och han har varit otroligt hjälpsam trots sin unga ålder. Det var inte mer än rätt att det också var han som fick göra det första teståket.

Vi insåg att det var några justeringar som behövde göras så där är vi nu. Vi hoppas kunna slutföra projektet innan sommaren så att fler barn kan få nytta av motorcykeln. Stödhjulen behövde vi byta ut mot industrihjul och vi hade förbisett den lilla detaljen bromsar.

Vad har det gett klubben?

Det här projektet har kostat oss både tid och pengar. Vi har svettats och sagt både en och två saker som man kanske ångrar till varandra för att man varit stressad eller att något krånglat. Men vad kul vi har haft det på våra träffar. Vi glömmer nästan bort att bromsarna måste på när vi träffas för att vi redan planerar för nästa lite halvt knasiga projekt. Gå gärna med i klubben så får du också möjlighet att vara med och bygga. Skicka in din ansökan till vår mail.